Digital marketing: scoort u meer B2B leads?

locomotive-roundhouse-180057_1920

Veelal blijft digitale marketing een onderbelicht thema in de B2B omgeving. Waar vrijwel alle B2C bedrijven niet meer om digital marketing heen kunnen, blijft menigeen in B2B nog steeds hardnekkige hopen opdat de trend weer over zal waaien…

Wake up call!! Helaas moet ik u teleurstellen, dat zal nooit gebeuren. Het tegengestelde zelfs, de swipend opgroeiende kinderen van nu zullen alleen nog maar in de geschiedenisboeken lezen hoe B2B er vandaag de dag aan toe ging. Time to change.

Wat we van B2C kunnen leren

De ontwikkeling van digitale marketing in B2C hangt sterk samen met het veranderde gedrag van de consument. Technologie heeft onze wereld veranderd. De rappe veranderingen hebben geleid tot een slimmere consument die sneller de weg weet te vinden naar hetgeen wat hij of zij benodigd. Niet alleen veranderingen ten aanzien van ons shopgedrag is veranderd, evident is ook het feit dat onze complete levensstijl erop is aangepast. Helaas blijkt een groot gedeelte van de B2B ingeënt te zijn tegen de ziektekiem die verandering heet. Op andere vlakken streeft de B2B omgeving juist de B2C weer voorbij. Zij hebben immers bewezen dat tijdreizen mogelijk is. Iedere keer wanneer een bedrijfspand wordt betreden stapt men terug in de tijd. Bij binnenkomst valt het digitale als en baksteen van u af.

B2B get digital a.s.a.p.!

Waarom gaan wij ons anders gedragen wanneer we ons in deze omgeving bevinden? Waarom denken we dat onze klant nog op papieren brochures zit te wachten terwijl hij geen kast meer bezit om het in op te slaan? Het is een rare gewaarwording. Maar helaas de dagelijkse realiteit in veel B2B bedrijven. Het roer moet om. Volledig over op digitaal zal niet het antwoord zijn. Maar een goed uitgebalanceerde strategie tussen offline en online activiteiten zijn het fundament van een succesvolle hedendaagse marketing strategie. Men zit wel degelijk te wachten op “added value content” en wij digitale b2b marketeers dienen er voor te zorgen dat dit bij de klant terecht komt. Online en offline.

Genereer leads

Het voordeel van een uitgebalanceerde strategie met toch net even iets meer de nadruk op online is te danken aan de meetbaarheid. Ik weet het. Het is cliché maar weten is weten. Door “the right information, at the right time, to the right people” te serveren kunnen interessemomenten worden omgezet in waardevolle leads. Natuurlijk is het niet zo dat iedere bezoeker op uw website daadwerkelijk interesse heeft in uw product. Of dat ieder persoon die uitgebreid uw content doorspit ook uw volgende top klant zal worden. Maar het op een juiste manier aanspreken van uw klant en door de juiste informatie met hem of haar te delen zal er toe leiden dat u betere leads voor sales zal verzamelen.

Digitale B2B marketing strategie

Hoe? Ontwikkel een uitgebalanceerde digitale marketing strategie. Begin niet onder het mom “we moeten ook nog even wat op Facebook zetten want het is al weer even geleden”. Nee. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Wat is de behoefte van mijn klant?
  • Waar is hij / zij naar opzoek?
  • Op welk moment moeten zij aan informatie komen / wat zijn de “touch points” (bv. Blog, LinkedIn, Website, Google Adwords)
  • Welke toegevoegde waarde heeft mijn content voor de klant?
  • Hoe kan deze bezoeker daadwerkelijk aan mijn merk koppelen? Hoe genereer ik de lead?
  • Wat is de (online) customer journey en hoe kan ik deze optimaliseren?

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van vragen die aan de basis moeten liggen van een digitale marketing strategie in de business-to-business omgeving. In alle andere artikelen geplaatst op deze website probeer ik een beter inzicht te genereren en het makkelijk te maken voor de b2b marketeer om daarmee aan de slag te gaan. Succes!

Rob Vallenga
Follow me at

Rob Vallenga

Digital B2B Marketing Consultant at Indago
Op basis van de opgedane ervaring op het gebied van digitale marketing in een (industriële) business-to-business omgeving probeert Rob zijn kennis over digitale marketing te delen.
Rob Vallenga
Follow me at

Latest posts by Rob Vallenga (see all)

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *