Kannibaliseren Adwords campagnes mijn gratis verkeer?

telephone-lq

Vaak wordt de vraag gesteld of Adwords niet simpelweg het gratis verkeer via Google kannibaliseert. Meestal concentreert de discussie zich op de zoekwoorden die direct aan het merk gerelateerd zijn en sowieso al vaak een hogere ranking hebben. Is het dan zelfs nog wel überhaupt nodig om tussen de gesponsorde resultaten te worden weergegeven? Meestal is het antwoord hierop heel simpel: ja. 

Adwords – slim adverteren

Er worden veel technieken gebruikt voor het adverteren in Adwords (voor degenen die het nog niet mogen weten: Adwords is het achterliggende programma om via Google kanalen te adverteren. Ja, meerdere zo ook bv. YouTube. ). Sommige technieken kosten alleen maar geld en de anderen leveren juist meerwaarde op.  In alle gevallen ligt het er aan of een Adwords campagne professioneel wordt opgezet en beheerd. Neem alleen het gebruik al van negatieve zoekwoorden. Wanneer dit niet wordt toegepast door een bureau in de B2B omgeving kan meestal de samenwerking worden verbroken. Ik persoonlijk zou dan weinig vertrouwen hebben in het bureau. Afijn. Gebruikt men Google Adwords om op zinvolle zoekwoorden hun doelgroep te bereiken dan kan het veel waardevolle leads opleveren. Echter blijft altijd de vraag wat de belangrijke zoekwoorden zijn. Behoort hier de bedrijfseigen terminologie ook toe?

Industrie- of productgerelateerde zoekwoorden

Bij de zoekwoorden die niet aan het merk gerelateerd zijn maar juist alleen aan het product of dienst ligt het al een heel stuk makkelijker. Ten eerste is het natuurlijk nooit een zekerheid dat door middel van goede SEO uw website altijd hoog bovenaan zou blijven staan. Daarnaast ligt de competitie vaak een stuk hoger voor product / dienst gerelateerd zoekwoorden dan voor uw eigen merk (tenzij het product via dealers / retailers wordt verhandeld).  Meerdere (3x) advertenties worden daarom boven de organische resultaten vertoond. Adverteren voegt daarom echt wat toe. De kannibalisatie speelt hier een minder grote rol dan bij merkgerelateerde zoekwoorden. Adverteren voegt naast uw naamsbekendheid ook toe aan uw SEO strategie. Men zegt dat adverteren via Adwords geen invloed heeft op organische ranking maar daar geloof ik niet in. Immers als mensen via een advertentie naar uw website gaan, een goede ervaring hebben en zelfs nog ooit terugkeren dan kan Google dit niet anders beoordelen dan positief. Uw ranking zal daardoor stijgen (een discussie voor een volgende keer). Ook krijgt u door de gebruikte zoekwoorden te analyseren een beter inzicht in het zoekgedrag van uw doelgroep. Daar kunt u weer uw toekomstige SEO strategie op afstemmen. Adverteren voor deze zoekwoorden is daarom vaak een win/win situatie. Mits de goede zoekwoorden worden gebruikt.

Merkgerelateerde zoekwoorden

Soms, niet altijd, worden merkgerelateerde zoekwoorden in Google Adwords snel overgeslagen. Mensen komen immers toch wel op de website terecht wanneer ze op die specifieke woorden zoeken. Ook spelen lage zoekvolumes een rol in deze beslissing. Bij merkgerelateerde zoekwoorden moeten we natuurlijk denken aan merknamen maar ook zeer zeker aan materiaalnummers. Maar wat zou de concurrentie tegen kunnen houden om ook op deze zoekwoorden te adverteren? Niets natuurlijk. De kans dat daadwerkelijk de advertentie onder ogen komt van de gebruiker is vaak klein. Dat komt omdat de gebruikte zoekwoorden soms niet overeen komen met de inhoud van de website van de desbetreffende concurrent. Logisch als het om de merknaam van de concurrent gaat. Google waardeert daarom vaak zo’n advertentie minder. Plus een ander gegeven is dat er uitspraken zijn gedaan door rechters dat copyright gerelateerde woorden geen onderdeel uit mogen maken van een concurrent haar advertentie. Materiaalnummers vallen hier niet onder, maar de merkgerelateerde letters weer wel. Klein voorbeeldje: VW 12345. De VW mag niet. De 12345 weer wel. Dat deze woorden niet in de advertentie van de concurrent mogen worden gebruikt betekent niet dat een advertentie van de concurrent niet wordt vertoond bij deze specifieke zoekopdracht (rechters zagen daar namelijk het probleem niet van in). Daarom lukt het meer dan eens (door bv. andere zoekwoorden combinaties) dat een concurrent boven uw organische resultaat wordt vertoond. Toch maar adverteren dan maar? Yes.

TL;DNR

Kannibaliseren Adwords campagnes mijn gratis verkeer? Ja, soms wel. Is het toch zinvol om te adverteren? Ja, om de concurrentie voor te blijven.

Rob Vallenga
Follow me at

Rob Vallenga

Digital B2B Marketing Consultant at Indago
Op basis van de opgedane ervaring op het gebied van digitale marketing in een (industriële) business-to-business omgeving probeert Rob zijn kennis over digitale marketing te delen.
Rob Vallenga
Follow me at

Latest posts by Rob Vallenga (see all)

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *