LinkedIn: like vs. share

home-office-336373

Deze keer een iets kleiner en maar zeer concreet onderwerp. Wat is belangrijker: de LinkedIn like of de share functie? Het lijkt een makkelijke vraag en een nogal saai onderwerp maar dat is het zeer zeker niet. Beiden zijn op andere zaken gericht en worden op de achtergrond ook dusdanig anders beoordeeld door LinkedIn. Het “sharen” van informatie kan zelfs negatieve gevolgen hebben…

Like-functie van Linkedin

Tegenwoordig is de like-functionaliteit bijna niet meer weg te denken uit het social media landschap. Het door Facebook grootgebrachte element om aan te geven of content je wel of niet bevalt is de basic standaard functionaliteit van de meeste platformen. Hoe kan men anders onderscheiden wat interessant is of niet? Natuurlijk gaat het hier om het basis concept “liken”. Tegenwoordig zijn er veel meer vormen waarop content gewaardeerd kan worden. Kijk maar naar de verschillende like-technieken die Facebook zelf onlangs heeft geïntroduceerd. Toch blijft het basiselement van “liken” hetzelfde. Onderscheid maken tussen interessante content en de rest. Vele algoritmes ratelen op achtergrond van social media platformen om zo goed mogelijk te bepalen welke content een bepaalde gebruiker voorgeschoteld zou moeten worden. Dit is essentieel. Immers wanneer gebruikers niet de juiste content krijgen voorgeschoteld zal het gebruik ook dalen. We willen de juiste content, op de juiste plek en op het juiste tijdstip. Daar verschilt de LinkedIn like-functie niets van.

Share-functie van LinkedIn

De share functionaliteit van LinkedIn is er direct op gericht om de gebruikers de mogelijkheid te geven om interessante content met hun netwerk en volgers te delen. Vrijwel direct zagen mensen hier de meerwaarde van in omdat het delen / sharen van informatie veel waardevoller lijkt te zijn dan het simpel liken (“vind ik interessant”) van bepaalde items. Dat wordt als iets laagdrempeliger beschouwd. Echter werd (en wordt) de functie al snel misbruikt als simpele tool om content-distributie te faciliteren.  De door bedrijven gepubliceerde content kon zo makkelijk gratis verder worden verspreid om een grotere groep mensen te bereiken. Ideale marketing. Alleen was dit waarschijnlijk nooit de bedoeling van LinkedIn. Het delen van added value / interessante content leek daardoor snel naar de achtergrond te verdwijnen.

Liken of share?

Op het eerste gezicht lijkt het weinig uit te maken welke van de twee functies te gebruiken. Daarnaast geniet bij velen nog altijd de share-functie het voordeel van de twijfel omdat er simpelweg meer waarde aan wordt gehecht. Het delen / sharen van informatie is ook zeer zeker niet slecht. Maar wanneer het op contentdistributie vanuit het bedrijfsoogpunt gaat is sharen zeer zeker niet de beste oplossing. Er gebeurt namelijk iets vreemds wanneer men een bedrijfsupdate gaat sharen. Dit is namelijk het geval:

Situatie like vs. share

Laten we even het voorbeeld nemen van een social media post van het bedrijf waarvoor u actief bent “bedrijf X”. Graag wilt u en wellicht een aantal van uw collega’s proberen zoveel mogelijk “bedrijf X” onder de aandacht te brengen onder jullie doelgroep. Slim, natuurlijk. De eerste optie en de meest logische in uw gedachten is SHAREN die boel! Fout! Het volgende staat namelijk te gebeuren. Uw connecties krijgen perfect te zien dat u het bericht van het desbetreffende bedrijf heeft gedeeld. Ze hebben zelfs de optie om “bedrijf X” ook te volgen. Maar dan komt het. Wanneer iemand van uw connecties (die vaak minder binding hebben met uw bedrijf) het bericht liked – we nemen even “persoon A” – dan liked “persoon A” uw share en niet de update van “bedrijf X”. De like van “persoon A” uit uw netwerk komt niet terecht bij “bedrijf X” maar bij het persoonlijke profiel. Dit is nog geen ramp op zich, maar onprettig voor het bedrijf is het wel.

Nu gaan we nog een stap verder. “Persoon A” heeft de share post dus zojuist geliked. Helder. Het netwerk van “persoon A” zal zien dat hij of zij uw share geliked heeft. Maar nu komt het. De profielinformatie van “bedrijf X” en dus ook de mogelijkheid om het bedrijf te volgen valt bij deze stap helemaal weg. Ook de beschrijvende tekst van het bedrijf valt weg. De originele bron is dus weg. Het enige wat nog te zien is: uzelf als persoon, uw beschrijvende tekst (als die is toegevoegd) en de link naar de post als u geluk heeft… en waarom als u geluk heeft? Nou dat zit zo. Heeft het “bedrijf X” een grote foto toegevoegd en de link in de tekst verwerkt… ja u voelt ‘m al aankomen: de tekst incl. de link valt weg. het enige wat overblijft is het plaatje. En wat heeft het netwerk van “persoon A” daaraan? Juist. Niets.

 

 

Waarom is liken volgens LinkedIn dan beter?

Te veel concentratie op “sharen” zal leiden tot SPAM. Het onnodig doorzetten van informatie met louter het doel om het bedrijf te profileren zal steeds minder worden getolereerd. Iets wat heel logisch is vanuit LinkedIn oogpunt, maar voor de gebruiker simpelweg onduidelijk is. Vandaar dat het “liken” van content op dit moment vele malen beter is wanneer het verspreiden van bedrijfsupdates het doel is. Let hier natuurlijk wel bij op dat u de juiste content deelt die voor uw eigen connecties als interessant kan worden ervaren. Dat is het doel van LinkedIn. Deel de juiste content met de juiste mensen. Val ze niet lastig.

Let wel op. Net als bij ieder ander social media kanaal kunnen deze weetjes morgen alweer verouderd zijn… Blijf daarom mijn blog volgen!

Stay up-to-date!

Rob Vallenga
Follow me at

Rob Vallenga

Digital B2B Marketing Consultant at Indago
Op basis van de opgedane ervaring op het gebied van digitale marketing in een (industriële) business-to-business omgeving probeert Rob zijn kennis over digitale marketing te delen.
Rob Vallenga
Follow me at

Latest posts by Rob Vallenga (see all)

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *