Search Engine Marketing in b2b, yeah right?

binoculars-1209011_1920

“Waarom zou ik in hemelsnaam moeten adverteren op Google? Kijk, als het gaat om schoenen begrijp ik het wel. Maar we hebben het hier over b2b hè” is een veelgehoord argument om dit topic aan de kant te schuiven en te concentreren op “belangrijker zaken”. Yeah right. 

Google gebruik

Waarschijnlijk gaat dit een van mijn kortere blogs worden; want zo makkelijk als de bovenstaande zin probeert het nut van zoekmachine marketing te weerleggen… wat menigeen in de b2b omgeving doet… zo makkelijk kan ik het voordeel ervan in laten zien. Ga maar na. Gebruik je nog een encyclopedie om alles op te zoeken? – voor de jongere lezers onder ons die niet meer precies begrijpen wat een encyclopedie is verwijs ik graag naar Wikipedia – Nee, men gebruikt Google en natuurlijk een beetje Wikipedia zoals zojuist aangetoond. Ja ook in de tijd van de baas op het werk. De voordeur van uw bedrijf is namelijk geen deur naar een andere dimensie waar de faxen nog in het rondvliegen… nouja, soms wel. Ik ken de verhalen. Maar goed, men gebruikt Google om haar vragen te beantwoorden.

Specifieke zoekopdrachten

Goed. We zijn het erover eens, men gebruikt zoekmachines. Duidelijk. Voornamelijk Google (NL – 99%, Wereld – 75%). Daarnaast weten we ook dat Google in totaal ongeveer 3,5 miljard zoekopdrachten per dag verwerkt. Best wel wat toch? En dat zijn echt niet alleen maar zoekopdrachten naar schoenen. Men zoekt op alles. En als we heel realistisch kijken hebben wij mensen ons ontwikkeld als efficiënte wezens als het aankomt op het definiëren van zoekopdrachten. We weten steeds beter hoe we aan de benodigde informatie moeten komen en gebruiken daarvoor steeds betere zoekwoord combinaties. Dit is voornamelijk ook het geval in de B2B omgeving. Wanneer men in de industriële omgeving opzoek is naar een motor zou men dan zoeken op “motor”? Denkt u dat daadwerkelijk of overtuigen de zoekresultaten op basis van motor u om daar niet voor te kiezen? En natuurlijk besef ik als geen ander dat deze resultaten nog best verschillen van u computer en mijn computer – gebaseerd op historisch zoekgedrag zoals u wellicht weet.. Nee, men gebruik specifiekere zoekwoorden om geen lange lijsten aan zoekresultaten te hoeven doorspitten. Dus wanneer men opzoek is naar een motor voor zijn industriële applicatie zal de bezoeker eerder geneigd zijn de applicatie naam of het toepassingsgebied er aan toe te voegen.

Kleine zoekvolumes

Alright, alright. We begrijpen dat we steeds beter zijn geworden in het zoeken van onze benodigdheden. Maar wat betekent dit dan voor de B2B want zoekvolumes liggen niet zo hoog lijkt mij, toch? Klopt. Men moet niet de verwachting hebben dat door betere prestaties op het gebied van zoek machine marketing dat het zal leiden tot miljoenen extra bezoekers. Immers verkopen we geen schoenen… waarschijnlijk, even veiligheidsschoenen daarbuiten gelaten… Zoekvolumes zijn kleiner maar daardoor vaak wel veel relevanter. Waar er in de B2C omgeving tientallen zo niet honderden bedrijven zijn die op dezelfde begrippen mensen proberen binnen te trekken en concurreren voornamelijk op prijzen is dit vaak (niet altijd) even net wat anders in de B2B omgeving. Prijzen zijn belangrijk, maar ook het vertrouwen in een organisatie, kennis en kunde, track record, bereikbaarheid en beschikbaarheid, etc. Mensen binnen trekken op de juiste begrippen geeft je een voorschot ten opzichte van de concurrentie. Het zijn dan waarschijnlijk geen grote groepen maar wel zeer relevante bezoekers.

Slechts het begin…

De juiste bezoekers binnen weten te trekken met het toepassen van een juiste search engine marketing strategie is slechts het begin. Daarmee is stap één gezet. Echter is het vervolg daarop net zo belangrijk of zelfs nog veel belangrijker. De juiste bezoekers komen (voor het eerst) in aanraking met uw merk en moeten direct een dijk van een ervaring genieten. Zij moeten geholpen worden om hun vraag te beantwoorden of hun probleem op te lossen. Dat alles heeft te maken met de juiste customer journey – een top ervaring generen voor uw klant. Daar vertel ik in latere blogs nog meer over…

Rob Vallenga
Follow me at

Rob Vallenga

Digital B2B Marketing Consultant at Indago
Op basis van de opgedane ervaring op het gebied van digitale marketing in een (industriële) business-to-business omgeving probeert Rob zijn kennis over digitale marketing te delen.
Rob Vallenga
Follow me at

Latest posts by Rob Vallenga (see all)

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *