Waarom is social selling belangrijk in b2b?

business-561387

Voor veel mensen en bedrijven is social selling nog een vrij onbekend thema. De meeste hebben hebben zelfs nog nooit gehoord van de term. Wees niet ongerust. Het is nog steeds relatief nieuw. Vooral in de b2b omgeving zal social selling de komende jaren een steeds grotere rol spelen. In een notendop: het door sales optimaal gebruik proberen te maken van social media… want juist: social media is niet alleen maar marketing.

Social media is geen marketing

Social selling is een van die onderdelen die zo belangrijk is in de digitalisering van b2b. Vaak worden alle termen in combinatie met “social” al gauw in verband gebracht met marketing. Onterecht. Het tegenovergesteld zelfs. Marketing is alles behalve heel erg sociaal. Veelal worden social media kanalen mis- / gebruikt als een push medium waarbij de klant niet centraal staat. Het verkopen van producten en diensten is de enige focus. Dit verkeerde gebruik van kanalen zoals Facebook en LinkedIn worden niet in dank afgenomen. Ten eerste door de gebruiker zelf. Maar ook proberen deze sociale kanalen daarnaast er ook alles aan te doen om goede content voor te schotelen en misbruik de kiem in te smoren. Gebruikers moeten graag terug blijven keren. Natuurlijk blijven er ruime mogelijkheden om als bedrijf je voordeel eruit te halen. Echter moet de gedeelde (marketing) content en ervaring wel een meerwaarde voor de gebruiker hebben.

De rol van social media in b2b

Goede ervaringen staan centraal bij het gebruik van social media. Deze kunnen bewerkstelligd worden door het delen van “added value” content. Video, foto’s en infographics zijn hier enkele voorbeelden van. Maar al snel wordt er door menigeen gedacht aan b2c merken wanneer het gaat om het delen van socal content. Helaas is deze mening alleen gebaseerd op de ervaringen die mensen zelf opdoen. In eigen gebruik komt men vaak in inderdaad vaak in aanraking met b2c merken. Zij maken maar al te graag gebruik van technologie die veel gebruikt wordt. Juist de frequentie maakt het ook interessant voor b2b. Niet erg verrassend zijn de mogelijkheden voor de b2b markt voornamelijk gebaseerd op het gebruik van blogs, vlogs en LinkedIn. Facebook, Instagram, Twitter en andere kanalen bieden ook zeer zeker mogelijkheden alleen is daarvan het gewenste resultaat minder.

Social media als middel voor sales

Blogs, vlogs en LinkedIn zijn niet alleen van toegevoegde waarde voor marketing. Ze delen er niet alleen leuk nieuws of posten ze een vacature als we opzoek zijn naar een nieuwe collega. Nee. Het is niet alleen een leuke bezigheid. Het is serious business. Door het toepassen van target driven marketing in combinatie met een salesforce met juiste digitale skills (social selling) kunnen serieuze leads worden gegenereerd. Met een juiste strategie worden bestaande klanten up-to-date gehouden over de laatste ontwikkelingen. Worden nieuwe leads gegeneerd en kan gedegen marktonderzoek digitaal worden voltooid. De markt en de klant zijn binnen handbereik. Maak daar gebruik van.

Een aantal voorbeelden om social selling te ontwikkelen:

  • In het kader open deuren intrappen: gebruik LinkedIn actief! De activiteit is vaak vrij laag onder werknemers.
  • Nog een logische (maar wordt wederom slecht toegepast): connect altijd met de mensen in uw netwerk.
  • Gebruik maken van “advanced search” in LinkedIn om prospects te indentificeren
  • Belangrijke product en service updates “liken” via sales collega’s en niet alleen via het bedrijfskanaal
  • Het gebruik van de social selling index om beter inzicht te krijgen in de eigen prestaties
  • Linkedin Pulse vooral in de gaten houden voor laatste updates uit de markt
  • Gebruik van LinkedIn sales navigator

Graag vertellen we natuurlijk nog veel meer over social selling mogelijkheden. Deze komen nog zeker aan bod!

Rob Vallenga
Follow me at

Rob Vallenga

Digital B2B Marketing Consultant at Indago
Op basis van de opgedane ervaring op het gebied van digitale marketing in een (industriƫle) business-to-business omgeving probeert Rob zijn kennis over digitale marketing te delen.
Rob Vallenga
Follow me at

Latest posts by Rob Vallenga (see all)

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *