Waarom is digitale marketing in b2b zo belangrijk?

night-692361_1280

In de business-to-business omgeving wordt vaak stellig vastgehouden aan de aloude businessmodellen. Helaas zijn deze tegenwoordig in veel gevallen niet meer (volledig) toereikend. Zo ook op het gebied van marketing. Veel bedrijven maar ook volledige branches zijn zichzelf daarom opnieuw aan het uitvinden. De digitalisering valt niet meer te ontkennen of te negeren.

Digitale transformatie

Een aantal verregaande vormen van vernieuwende digitale business modellen in de b2b omgeving zijn te linken aan industrie 4.0 of Internet-of-Things (IoT). Het gebruik van communicatie tussen systemen, intelligente / smart processen en het verzamelen van big data staat hierbij centraal. Dit zijn echter vergevorderde vormen van digitale implementatie en klinken vaak nog als toekomstmuziek in de oren voor veel B2B bedrijven onder ons.

Data als basis

Wat wel duidelijk valt op te maken uit deze disruptieve digitale strategieën is dat intelligentie en data altijd aan de basis ligt van deze modellen. Juist dit stuk ontbreekt nog wanneer men praat over commerciële activiteiten binnen een b2b organisatie. Sales en marketing zijn veelal gesplitste terreinen en wordt er gewerkt met vertrouwde methodes. Digitaal marketing onderzoek, marketing automation en social selling is vaak nog onbekend en onontgonnen terrein. Dit terwijl de mogelijkheden zich opstapelen en data die men kan vergaren aan de basis zou moeten liggen van goed gefundeerde sales en marketing strategie.

Digitale marketing first

Menig bedrijf geeft aan zich wel te concentreren op “nieuwe” digitale marketing vormen zoals social media en search engine marketing. Ook zien zij vaak in dat deze vormen van digitale marketing verscheidene mogelijkheden herbergt. Echter is de implementatie vaak beperkt en wordt voornamelijk nog gezien als een klein onderdeel van alle commerciële werkzaamheden. Een side-job waarbij het strategische gedeelte wordt overgeslagen. Maar digitale marketing heeft ten opzichte van de oude marketing methodes als voordeel te kunnen bewijzen dat haar activiteiten gerechtvaardigd zijn.

Meten is weten

Door de data juist in vroeg stadium te verzamelen, te analyseren en daarop een commerciële strategie af te stemmen kunnen (potentiële) klanten in de b2b omgeving zeer specifiek worden getriggerd. Ook de algehele performance kan zo in de gaten worden gehouden en waar nodig aangepast worden. Op basis van deze gegevens kunnen een groot aantal verbeterprocessen worden vormgegeven. Een aantal voorbeelden van de voordelen die digitale marketing in een notendop kunnen hebben:

  • Het optimaliseren van websites trekt meer potentiële klanten via zoekmachines
  • De customer journey verbeteren op uw website (en daarbuiten) zal resulteren in meer conversies (=meer leads)
  • Speciale advertentiecampagnes via zoekmachines en social media genereren extra leads
  • Goed onderhoud van uw social media kanalen zal leiden tot beter klantcontact en het generen van meer leads
  • Uw sales force mobiliseren op het internet zal resulteren in meer exposure

Hoe de verschillende onderdelen van digitale marketing werken en hoe het meten hiervan in werkelijkheid gaat leg ik graag aan u uit. Lees de verschillende onderdelen van mijn blog om een beter idee te krijgen of neem contact op en stel uw vragen.

Rob Vallenga
Follow me at

Rob Vallenga

Digital B2B Marketing Consultant at Indago
Op basis van de opgedane ervaring op het gebied van digitale marketing in een (industriële) business-to-business omgeving probeert Rob zijn kennis over digitale marketing te delen.
Rob Vallenga
Follow me at

Latest posts by Rob Vallenga (see all)

Dit artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *